UUSI OPISKELIJA

Hei! Oletko päässyt opiskelemaan YFI:lle? Onnittelut ja lämpimästi tervetuloa! Sinulla on varmasti mielessä monia askarruttavia kysymyksiä liittyen opintojen ja opiskelijaelämän alkuun. Ei hätää - me autamme sinua! Alta löydät vastaukset moniin usein kysyttyihin kysymyksiin. Jos sinulla on kuitenkin vielä jotain kysyttävää, ota rohkeasti yhteyttä Puolueen fuksivastaavaan. Fuksivastaava auttaa sinut oikean henkilön puheille. Löydät fuksivastaavan yhteystiedon "Hallituksen yhteystiedot" -välilehdeltä.

Mitä täytyy tehdä ennen opintojen alkua?

  • Vastaanota opiskelupaikka

  • Ilmoittaudu yliopistoon

  • Etsi asunto

  • Hae opintotukea ja yleistä asumistukea

  • Ota käyttöön yliopiston sähköpostiosoite ja käyttäjätunnus

  • Tilaa opiskelijakortti joko sähköisenä tai fyysisenä

  • Käy läpi yliopiston Uuden opiskelijan käsikirja, sieltä löytyy vastauksia useisiin pulmiin

Mitä YFI tarkoittaa?

YFI on lyhenne yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksesta. YFI:n tutkinto-ohjelmiin kuuluu niin yhteiskuntatieteiden ja filosofian kandidaatti- ja maisteriohjelma kuin myös sosiaalityön kandidaatti- ja maisteriohjelma. YFI:in kuuluu kolme ainejärjestöä: Puolue, Fokus ja Mephisto.

Miksi YFI:llä on kolme eri ainejärjestöä?

YFI:llä on kolme ainejärjestöä, sillä YFI:llä on monta eri opintosuuntaa. Puolue on Jyväskylän yliopiston politiikan tutkimuksen ainejärjestö, Fokus puolestaan Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ainejärjestö, ja Mephisto on Jyväskylän yliopiston filosofian ainejärjestö. YFI:n ainejärjestöt kuitenkin tekevät paljon yhteistyötä, ja järjestävät yhteisiä tapahtumia.

Voinko kuulua useampaan kuin yhteen ainejärjestöistä?

Voit ehdottomasti! Monet YFI:n opiskelijoista kuuluu useampaan kuin yhteen ainejärjestöön.

Miksi ainejärjestöihin kannattaa kuulua?

Koska ainejärjestöillä on monia jäsenetuja. Ainejärjestöt tekevät yhteistyötä eri yritysten kanssa, joihin jäsenet saavat yleensä etuja. Tämän lisäksi ainejärjestöt järjestävät hauskoja opiskelijatapahtumia jäsenilleen.

Mistä löydän asunnon itselleni?

Asunnon etsiminen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoissa. Vuokra-asuntoja löytyy esimerkiksi Oikotieltä, Vuokraovesta sekä Torista. Facebookista löytyy myös “Vuokra-asunnot Jyväskylä”- sivusto, josta voi löytää vuokra-asuntoja. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnalla on myös oma asuntopalsta, joka on tarkoitettu Jyvässeudun opiskelijoille. Halutessasi voit myös hakea Koasilta opiskelija-asuntoa, mutta varaudu siihen, että asunnon saaminen voi kestää useamman kuukauden.

Mitä orientaatioviikko tarkoittaa, ja onko sille pakko osallistua?

Orientaatioviikko tarkoittaa viikkoa, jonka aikana tutustut muihin YFI:n uusiin opiskelijoihin ja opiskelijaelämään. Orientaatioviikolla vietät aikaa oman fuksiryhmäsi kanssa jota sinulle valitut tutorit vetävät. Tutoreiden johdolla tutustutte toisiinne, yliopiston tiloihin sekä käytäntöihin. Orientaatioviikko on hyvin tärkeä viikko, sillä sen aikana pääset hyvin mukaan opiskelijaelämään, ja saat uusia ystäviä. Orientaatioviikolle suositellaan osallistuvan, mutta jos sinulla on joku syy ettet pääse osallistumaan, ei osallistuminen ole pakollista.

Otetaanko minuun yhteyttä ennen opintojen alkua?

Kyllä otetaan! Uusille opiskelijoille on valittu mahtavat tutorit, jotka tulevat ottamaan sinuun yhteyttä ennen opintojen alkua. Tutorit kertovat sinulle orientaatioviikon aikataulusta, joten sinun ei tarvitse pelätä että missaisit jotain. Tutorit ottavat sinuun yhteyttä yleensä elokuun aikana.

Minua jännittää uusiin ihmisiin tutustuminen. Entä jos en saa ystäviä?

Yliopisto-opintojen aloittaminen jännittää varmasti kaikkia. Kaikki ovat uudessa ja jännittävässä tilanteessa. Älä kuitenkaan pelkää - YFI:llä on todella hyvä ilmapiiri ja kaikki otetaan mukaan. Saat varmasti opiskelujen aikana uusia elinikäisiä ystäviä!

Miten koronatilanne vaikuttaa orientaatioon ja opintojen aloittamiseen?

On vaikea nähdä, millainen tilanne syksyllä tulee olemaan koronapandemian suhteen. Ensisijaisesti kuitenkin orientaatio ja opintojen aloittaminen yritetään järjestää niin, että pääsette tutustumaan uusien opiskelijoiden kanssa livenä.

Mistä saan lisätietoa opintojen aloittamisesta?

Jyväskylän yliopiston nettisivuilla on uuden opiskelijan käsikirja, jossa on kattavasti tietoa opintojen aloittamisesta. Suosittelen, että käyt läpi uuden opiskelijan käsikirjan tarkasti! Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse muistaa - saat orientaatioviikon aikana paljon tietoa esimerkiksi ainejärjestöistä, kampuksesta ja monesta muusta asiasta. Ja aina saapi kysellä, tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa! :)

Lisää Puolueesta löydät (täältä nettisivuilta) Instagramista @puoluery, Puolue ry:n facebookista tai voit käydä lukemassa Puolueohjelmia Puolueen toimintaa fiilistelläksesi!